„Creativitatea este sacră și nu este sacră

Ceea ce creăm contează enorm și nu contează deloc. Trudim singuri și suntem însoțiți de spirite. Suntem îngroziți și suntem curajoși. Arta este o zdrobitoare corvoadă și un minunat privilegiu. Divinitatea nu ne poate lua în serios decât atunci când suntem în cea mai jucăușă dispoziție. Fă loc acestor paradoxuri, astfel ca toate să fie deopotrivă de adevărate în sufletul tău și îți promit – vei putea face orice ”. Cam așa sună câteva dintre lecțiile de magie ale lui Elizabeth Gilbert.

Odată cu lansarea cărții Lecții de magie, echipa Humanitas a organizat un eveniment foarte fain în librăria Humanitas Cișmigiu – o conversație live, pe Skype, cu Elizabeth Gilbert, autoarea cărții, alături de alte invitate care apucaseră să o cunoască direct sau indirect anterior și alături de oamenii curioși să o vadă și să-i pună direct întrebări legate de ideile ei și de ce simte ea atunci când scrie și explorează viața. Paragraful de mai sus e, de fapt, esența cărții, pe care tocmai ce am terminat-o de citit și care mi-a dat o energie faină de a continua să scriu și eu la rândul meu și de a nu-mi mai lua așa de în serios temerile și fricile când vine vorba de propriile proiecte.

Două alte idei care mi-au rămas în minte din spusele lui Elizzabeth G. ar fi:

  1. Să te trezești în fiecare zi curios pentru ceva. Nu contează cât de mărunt e lucrul ăla, important e ca tu să fii curios față de ceva anume.
  2. Să înveți să-ți asculți fricile, nu să încerci să le ascunzi sau, mai ales, să lupți împotriva lor. Atunci când simți că te copleșesc, ia o pauză și încearcă să stai puțin la povești cu ele să vezi ce încearcă să-ți spună ele de fapt despre tine. Iar, la final, nu uita că tu ești cel/cea care decide dacă să țină cont de ele sau să mergi mai departe, făcând ceea ce ți-ai propus de la început.
  3. Nu e din carte, însă e de Elizabeth G. – speech-ul ei din cadrul conferințelor TED în care povește despre idei, creativitate și puterea de a scrie chiar și atunci când inspirația nu pare să-ți fie cea mai bună prietenă.

P.S: Draga mea, Oana, să știi că nu am uitat, cartea te va găsi anul ăsta cu siguranță, cred că următoarea oprire va fi în Padova :).

lect

Lecții de magie

elizabeth

Elizabeth Gilbert – TED Conference, februarie 2009

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s